Nyttig information

Fritureolier
Mange gange spørges der om hvilken olie, der skal anvendes til Friturestegning ?
Det er svært at give et entydigt svar – uden at dette misforstås.

Det afgørende for hver enkelt bruger er hensynet til dennes kunder, da disse altid skal have en optimal oplevelse af måltidet, og dette betyder bl.a. et vel friteret produkt, der kan indtages i lugtfrie omgivelser.

De specielt fremstillede fritureolier og friturefedtstoffer indeholder et højt antal af mættede fedtsyrer, der betyder en bedre stabilitet over for høje temperaturer og dermed også en længere holdbarhed i frituren.

Almindelige planteolier som raffineret raps- og sojaolie indeholder ikke mange mættede fedtsyrer, men har et højt indhold af fler- og enkeltumættede fedtsyrer. Dette gør disse olier mere flygtige og lettere at nedbryde ved høj varme.

Tager man f.eks. udgangspunkt i en raffineret soyaolie og en speciel fritureolie baseret på palmeolie, så viser forsøg at med nøjagtig de samme betingelser og med målet at kunne levere kunden en god friturestegt vare, så har palmeolien en holdbarhed på 5 gange længere end soyaolien. Dette kan så sættes i forhold til prisen på de forskellige olier.

Anvender man flygtige planteolier med tilsætning af antiskummidler, opnår man at mindske skumeffekten for disse olier, som ellers vil være til stede fra første færd, men man forbedrer ikke olien til friturestegning.

Almindelige planteolier kan for at forbedre deres egenskaber tilføres brint, hvorved man ændrer på oliens opbygning og hærder olien. Ved denne proces opstår så problemet med transfedtsyrer, som der fokuseres meget på.

Vi tilråder derfor anvendelse af de specielle fritureolier, der indeholder palmeolie, som dels er uden hærdede olier og dels indeholder mættede fedtsyrer, som giver en bedre stabilitet.

Økonomisk bør det også være en bedre løsning. Prisen er noget højere i indkøb, men dette bør langt opvejes af et bedre friteringsresultat, længere holdbarhed, samt tilfredse kunder.

Det afgørende er, at man som bruger er ærlig over for sig selv, løbende vurderer de friterede produkter og olien, og ikke blot skifter olien efter et bestemt antal dage, fordi det har man altid gjort.

I USA er reglen “skal jeg beholde olien og spare nogle penge…. Eller skal jeg skifte olien og beholde kunderne”.

Transfedtsyrer
Transfedtsyrer stammer hovedsageligt fra produkter, hvor der indgår hærdede olier.

Hærdede olier er populært sagt olier, hvor man blæser brint ind i olien og dermed mætter de umættede fedtsyrer. Dette gøres for at ændre oliens smeltepunkt.

For en fritureolie betyder dette, at man opnår en længere holdbarhed, idet olien bliver mere stabil over for de meget høje temperaturer.

Transfedtsyrer er kendte for at kunne forårsage hjertekar sygdomme.

PureOil har aldrig arbejdet med hærdede olier.

Vore fritureolier er fremstillet uden hærdede olier. Vi opnår den samme holdbarhed og stabilitet ved anvendelse af palmeolier eller fedtstoffer (f.eks. Raffinol) med et større indhold af mættede fedtsyrer, som er naturlige i disse produkter.